Според експерти в района е необходимо по-сериозно военно присъствие

Освободен е похитеният край бреговете на Йемен товарен кораб "Сентрал Парк". Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели кораб. Това е трети пореден случай на нападение на плавателен съд в рамките на седмица. И втори, в който на борда на похитения кораб има български моряци.

В сутрешните часове в неделя край бреговете на Аден въоръжени похитители успяват да се качат на кораба "Сентрал парк". На борда са 22 моряци, сред тях и двама българи. Плавателният съд е собственост на „Зодиак”, част от „Зодиак Грууп” на израелския милиардер Ейял Офер. За щастие екипажът действа бързо и успява да се скрие в т. нар. цитадела, където капитанът подава сигнал. Така се стига до щастливата развръзка.

Освободен е танкерът "Сентръл парк", на който се намират и двама българи

„Тук ситуацията се разви благоприятно поради няколко факта, първо наличието на американски бойни кораби в Червено море, които до сега наблюдават ситуацията и възпират обстрела към Израел от други държави, главно терористични организации”, заяви Васил Данов, капитан I ранг, о.з.

Не такава беше ситуацията обаче при първия случай на похитен кораб край Йемен от 19 ноември. Тогава извършителите действат светкавично и не дават на екипажа никакво време за реакция. На борда на „Galaxy Leader” са и двама българи, единият от които капитанът. И до този момент корабът е в плен.

САЩ заловиха похитителите на танкера с българи на борда

„В този случай виждаме нападение по класическия начин с малки плавателни съдове, докато на „Galaxy Leader” виждаме една много по-мащабна операция, в която участва и хеликоптер”, каза кап. Димитър Димитров, президент на Европейската асоциация на морските капитани.

Според експерти в района е необходимо по-сериозно военно присъствие. „ Около южната част на Червено море и Аденския залив държавата Йемен в нея има проблемни групировки, които действат и това са силови групировки очевидно които разполагат с огромна военна сила”, уточни Димитров.

„Вторият вариант е всички корабособственици да наемат въоръжени групи - 5-6 командоси с отлична подготовка и въоръжение, които да плават на всеки от тези кораби, които преминават през района”, добави Данов.

Репортер: Софи Цветкова