По-късно Американската служба за предупреждения съобщи, че "вече няма опасност от цунами"

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, предаде Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс. То е било на дълбочина 63 км., допълва сеизмологичният център.

Американската система за предупреждение за опасност от цунами съобщи, че има опасност от цунами в следствие на земетресението. "Тихоокеанският център за предупреждение за опасност от цунами" съобщи, че въз основа на магнитуда и местоположението на земетресението се очаква вълните да засегнат Филипините, Индонезия, Палау и Малайзия.

Филипинската сеизмологична агенция каза, че първите вълни цунами ще достигнат страната преди полунощ и може да продължат с часове.

Земетресение край Трън

По-късно Американската служба за предупреждения съобщи, че "вече няма опасност от цунами след земетресението с магнитуд 7,5, което днес разтърси Минданао в южната част на Филипините". 

"Въз основа на всички налични данни заплахата от цунами, свързано с това земетресение, вече е отминала", заяви службата. "Възможно е да има незначителни колебания на морското равнище в някои крайбрежни райони", добави тя.