Гледайте интервюто, вдъхновено от филмовата сага „Междузвездни войни“.

След период на относителен мир Съветският съюз нахлува в Афганистан. Като отмъщение САЩ провокират бойкот на Олимпийските игри в Москва през 1980 г. и въоръжават местните афганистански бунтовници, наричани още муджахид. Въпреки че са успели да избегнат открита война, тези съперници продължават да трупат ядрени оръжия, способни да унищожат техния враг, а с него и света.

Това съобщава Voice of America (VOA) в интервю, инспирирано от филмовата космическа сага на американския режисьор Джордж Лукас „Междузвездни войни“.  

НАТО започва най-голямото военно учение след Студената война

“Когато говорим за Студената война, мислим за желязната завеса, за Берлинската стена, за два съперничещи съюза, които се изправиха, Изток и Запад. Това беше критична динамика, която оформи до голяма степен начина, по който Студената война се разви в Европа”, посочва историкът Сюзън Колбърн.  

“В началото на 80-те години все повече обикновени хора се притесняват, че войната може да се възроди, тъй като надпреварата във въоръжаването започва да придобива нова динамика, особено с въвеждането на нови ракети от двете страни на Желязната завеса, които биха могли да унищожат континента”, разказва Колбърн, докато кадри показват редица термоядрени ракети от 80-те години.  

“Във Вашингтон и Москва, осъзнават, че всъщност не могат да имат пряка военна конфронтация с друга сила, защото това може да означава края на човечеството. И все пак, в същото време мисля, че Студената война е един вид игра с нулева сума, което означава, че ползата за едната страна е автоматично загуба за другата страна. В известен смисъл целият свят беше част от тази игра”, коментира пред Voice of America (VOA) историкът Фредрик Логевал. 

Видео материалът разкрива кадри на карта на света, където САЩ са оцветени в синьо, а СССР е оцветен в червено. След това, сякаш във времеви интервал, виждаме по-голямата част от картата да заема страна, като нациите от Западния блок една по една стават сини, а нациите от Източния блок една по една стават червени. Всички необвързани или неутрални държави остават сиви. Това явление се развива до 1979 г., съобщава VOA. 

“Прокси войни” 

В края на 70-те и началото на 80-те години в света има изключително много ядрени оръжия, посочва историкът Сюзън Колбърн.  Видео материалът показва още графика, изобразяваща количеството ядрени оръжия в света през 1979 г.  

Съединените щати погледнаха към света и видяха, че Съветският съюз във възход се възползва от отстъплението на Америка след войната във Виетнам, разпространявайки своята сила и влияние в третия свят. Докато Съединените щати бяха наричани “упадък”, обяснява историкът Уилям Таубман. 

Америка търсеше промяна, лидер, който да ги накара да се почувстват отново силни. Някой харизматичен, някой, който обича закона и реда. Така през 1980 г. Роналд Рейгън става 40-ият президент на САЩ, съобщи VOA. 

Рейгън осъжда остро Съветския съюз. Той определя СССР като империя на злото пред британския парламент, казва Колбърн. “Комбинацията от смелата реторика на политика и желанието му да похарчи много пари за нови оръжия наистина беше част от личността на Рейгън в началото на 80-те години. Нещо, което накара много хора да се ужасят, какво би могъл да направи президентът”, посочва тя.

Източник: vesti.bg, VOA