Новината обяви премиерът Николай Денков на последното заседание на МС за 2023 г.

Последната пречка пред приемането на България в Шенген падна. Австрия се съгласи да ни допусне заедно с Румъния, но отново - не съвсем. Премиерът Николай Денков съобщи официално, че страната ни ще получи „да” от Виена от 31 март, но само за така наречения Шенген по въздух и вода.  Сухопътните граници на тази общност ще останат с пуснати бариери за нас поне още година.

Премиерът: Не очаквам Австрия да промени позицията си за приемането ни в Шенген

Разговорите са протекли и по време на празниците. В крайна сметка има повод за поздравления, обобщи премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание.

„Днес имаме още един повод за празнуване. След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. След 12 години без особен напредък по темата, днес може да се поздравим с този безспорен успех на българската държава”, заяви министър-председателят.

Денков: Постигнахме съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух

След очакваното „да” от Австрия, но не за всички граници, големият въпрос става кога България ще бъде пълноправен член на Шенген – тоест да паднат и проверките при пътувания по суша.

„До момента дата не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия”, поясни Денков.
„За нас това остава цел в преговорите. През 2024 г. да има дата за премахване на бариерите и през сухопътните граници”, поясни вицепремиерът ни Мария Габриел.

„По никакъв начин в нашите разговори не е имало идея или обсъждане за разделяне на България и Румъния”, поясни Денков.

Преди 26 години Австрия също влиза в Шенген на два пъти - първо по въздух и вода, а след това и по суша.