Четирите експлозии са в рамките на 2011-2020 г.

Софийската градска прокуратура ръководи разследване за четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси у нас. Установено е, че по това време България е посещавана от шестима руснаци, използвали фалшиви самоличности. Те били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

СГП издаде европейска заповед за арест на руснаци, обвинени в тероризъм у нас

Смята се, че при всеки от взривовете първо е възникнал пожар, който е довел до евакуация на хората, за да не се стигне до жертви при дистанционното взривяване на боеприпасите.

Хронологията на взривовете

На 12 ноември 2011 г. взрив унищожи над 3000 снаряда в склад, собственост на търговското дружество „Емко“ на Емилиян Гебрев. Той се намира до габровското село Ловнидол. Разследващите откриват руско взривно устройство на 150 м от сградата.

Емилиян Гебрев: Прокуратурата губи доказателства за взривовете в оръжейните складове

Вторият случай е от 21 март 2015 г. Над 2000 неуправляеми реактивни снаряда и противотанкови гранати са унищожени при пожар и последвал взрив от дистанция в складове на ВМЗ „Сопот” край село Иганово. Част от продукцията отново била собственост на търговското дружество „Емко”. Прокуратурата споменава за руска следа 6 години след случилото се, а веществените доказателства по делото са унищожени при пожар. Той пламва на 31 май 2015 година в сградата на бившия институт по специална техника в София – и е случай номер три. Експертиза установява, че пожарът не е в резултат на самозапалване.

Взрив номер четири ни връща до датата 11 март 2020 година. Тогава е взривен склад за детонатори и възпламенители към завод „Арсенал” в Мъглиж. Експлозията отново е предшествана от пожар и евакуация на работещите, двама от които са настанени в болница.