Повод за проверките стана фатален случай с жена в Сливен

Проверяват работата на центровете за спешна медицинска помощ в страната и спешните отделения към болниците. Най-честите нарушения, които са констатирали от Медицинския надзор досега, са били свързани с т. нар. триаж на пациентите.

До дни ще станат ясни и резултатите от проверката в Спешния център в Сливен, след като на 62-годишна жена беше отказана линейка, а малко по-късно тя издъхна на път за болницата. Системните грешки и възможните решения бяха обсъдени днес по време на дискусия за проблемите в Спешната помощ, организирана от КТ „Подкрепа”.

Жена почина в кола, след като отказаха да ѝ пратят линейка

Пациенти, чието състояние е далеч от спешното, или такива, които издъхват в линейката, обиколила няколко болници в търсене на свободно реанимационно легло. Това са само малка част от случаите, с които се сблъскват работещите в центровете за спешна медицинска помощ. Днес отново се чуха добре познатите проблеми. На масата бяха поставени и конкретните искания – промяна на категорията труд и увеличение на заплатите. И още – допълнителни ваучери за храна и по-добри работни облекла.

За проблемите в системата признава и медицинската сестра от ЦСМП-София Кристина Манчева. „Първа, втора болница, трета… Стигало се е и до това пациентът да бъде върнат вкъщи, ако не почине през това време в линейката. Стигали сме да обикаляме до шест болници за 18-годишен моторист с политравма”, каза тя.

„Излиза, че нашата болнична система е в постоянно състояние на война. Въпреки че имаме 400 лечебни заведения, тя е толкова затрупана, че сякаш постоянно идват ранени от фронта”, посочи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Първият хеликоптер за спешна авиопомощ пристигна в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Спешните медици не отричат, че са възможни и грешки в преценката по телефона кой пациент е спешен и кой - не. Неправилният триаж се оказва сред най-честите нарушения, които установяват от Медицинския надзор. Затова оттам считат, че трябва да се въведат единни стандарти. „Неправилен триаж е, ако например пациентът е взет от Центъра за спешна помощ, а се завежда в лечебно заведение, което няма спешно отделение. Имаме такива случаи. Миналата година издадох 14 акта на ЦСМП – Плевен. Този проблем го има навсякъде”, обясни директорът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” Иванка Динева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase