Те определиха случилото се като "истински позор"

Екипът на Алексей Навални заяви, че погребалните служби отказват да транспортират тялото му до църквата, където трябва да се състои опелото му. Руският опозиционер почина на 16 февруари в затвор.

„Това е истински позор. Шофьорите на катафалки отказват да транспортират Алексей от моргата”, оплака се в Telegram Иван Жданов, един от близките сътрудници на починалия опозиционен лидер.

Юлия Навалная - жената, която ще продължи делото на Алексей Навални

Опелото на опозиционера и антикорупционен активист трябва да се състои в петък, 1 март, от 14:00 ч. местно време в църква в югоизточната част на Москва. Това ще се случи в квартала, в който Алексей Навални живеел, когато бил на свобода. Два часа по-късно тялото му трябва да бъде погребано в близкото Борисовско гробище.

Екипът му призова московчани да присъстват на погребението на критика на Кремъл, а поддръжниците му в други градове и в чужбина да се съберат, за да почетат паметта му. Тези демонстрации могат да се окажат неудобни за руските власти две седмици преди президентските избори, на които Владимир Путин трябва да бъде преизбран без конкуренция. По данни на специализираната неправителствена организация OVD-Info в дните след смъртта на Навални са арестувани близо 400 души за публично почитане на паметта му.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС