Инцидентът е станал към 01:30 ч. през нощта местно време

6 души са в неизвестност, след като емблематичен мост в американския град Балтимор се срути. В ранните часове на днешния ден съоръжението беше ударено от товарен кораб и падна в реката, докато по него преминавали автомобили. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

В тъмните часове на нощта контейнеровоз, плаващ под флага на Сингапур, се блъска в една от подпорните колони на моста „Франсис Скот Кий”. Съоръжението, дълго два километра и половина, рухва, а заедно с него към ледените води на река Патапско политат хора и автомобили.

„Извадихме двама души от водата. Единият не е пострадал и е отказал лечение. Другият човек е откаран до местна болница и е в тежко състояние”, коментира Джеймс Уалас от пожарната на Балтимор.

Най-малко 8 души са паднали в реката, но властите и до момента не могат да кажат колко е точният брой на изчезналите хора.

„Продължаваме активната издирвателна и спасителна операция. Районът, който трябва да претърсим, е много голям - под водата и палубите на кораба. До този момент смятаме, че издирваме седем души”, добави Уалас.

Видео: “Harford County MD Fire & EMS” / Ройтерс

Джейми Краус е нощна смяна в сграда край брега на река Патапско, когато всичко започва да се тресе. „Попитах колегите: „Всички ли усетихте това?”. Те отговориха: „Да, човече, това беше като силен тътен, гръм!”. В 2 часа излязохме в почивка. Тогава колегата обясни: „Джей, виж, мостът се е срутил!”. Казах му: „Лъжеш, спри да се майтапиш с мен”. А той: „Не, не, погледни!”, разказа мъжът.

Седем души, сред които и деца, са изчезнали след наводненията във Франция (СНИМКИ)

Минути преди удара в моста екипажът е уведомил властите в Мериленд, че няма контрол върху кораба, след като плавателният съд е изгубил мощност при излизане от пристанището. Кметът на Балтимор Брандън Скот каза, че изкривен метал е летят в небето. „Никога не бихте си помислили, че ще видите как мостът се срутва по този начин. Изглежда като от екшън филм”, обясни той.

Заради инцидента пристанището на Балтимор беше затворено до второ нареждане. Това е най-натовареното американско пристанище за превоз на автомобили, като през 2022 година е обработило над 750 000 превозни средства.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase