Това бе поредната събота на протест в британската столица

Над 200 000 души демонстрираха в Лондон с искане за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде ДПА. Това бе поредната събота на протест в британската столица против военната операция, предприета от Израел в отговор на нападението, извършено от палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври. Речи на проявата, организирана от активистките групи Кампания за солидарност с Палестина, "Спрете войната" и Кампанията за ядрено разоръжаване, произнесоха бившият лидер на Лейбъристката партия Джереми Корбин и актьорът Халид Абдала, участващ в сериала "Короната".

Британската полиция съобщи, че е задържала на демонстрацията мъж, който призовавал за оказване на подкрепа на забранена терористична организация.

Израел оттегли преговорния си екип от Доха, "Хамас" довел преговорите до задънена улица

Корбин, който сега е депутат в Камарата на общините и бе представен от организаторите като "народния премиер", разкритикува правителството на Консервативната партия за "зловещата, ужасна оръжейна търговия с Израел". Вашата военна подкрепа причинява толкова много от проблемите", обърна се той към президента на САЩ Джо Байдън.

43-годишният Абдала, който играе Доди ал Файед в сериала "Короната" на Netflix, довери, че е присъствал на пропалестинска демонстрация, когато е бил на 3 години, и сега е взел своите деца със себе си. Надявам се да не им се налага да идват на площад "Трафалгар" в центъра на Лондон "след 20, да не говорим след 40 години", "за да искат справедливост, за да искат край на окупацията", каза британският актьор от египетски произход.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Николай Станоев