Групировката съобщи, че поема отговорност за взрива

Един човек беше убит, а други трима бяха ранени при експлозия в Кабул в събота вечерта, съобщи афганистанската полиция, като групировката „Ислямска държава” пое отговорност за нападението.

Импровизираното взривно устройство беше взривено в квартал Кот-е-Санги, близо до анклав на исторически преследваната шиитска хазарска общност, която е била мишена на екстремистите в миналото. „Бомбата е била поставена в микробус“, каза говорителят на полицията в Кабул Халид Задран в изявление късно в събота. „Шофьорът на автомобила загина, а други трима цивилни бяха ранени. Служителите по сигурността разследват инцидента”, се казва в изявлението.

Разбиха голяма мрежа на групировката „Ислямска държава – Хорасан” в Истанбул

Групировката „Ислямска държава” пое отговорност в своя канал в Telegram, като каза, че микробус, превозващ хазари, е бил взривен, докато е преминавал през контролно-пропускателен пункт на талибаните. Атаката „доведе до неговото унищожаване и убийството и раняването на около 10 души”, се казва в изявлението на „Ислямска държава”.

Арестуваха четирима непълнолетни за подготовка на терористична атака в Германия

Броят на бомбените атентати и самоубийствените атаки в Афганистан намаля драстично, откакто талибаните прекратиха бунта си, след като свалиха подкрепяното от САЩ правителство и се върнаха на власт през август 2021 г.

Въпреки това редица въоръжени групи, включително „Ислямска държава”, остават заплаха. Множество хора бяха убити миналия месец, когато атентатор самоубиец на „Ислямска държава” се насочи към банка, докато хората се събираха, за да вземат заплатите си. Властите обявиха, че броят на жертвите на взрива е трима, но според източници на „АФП”, загиналите са 20 души.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС, АФП