Той се приготвя от подправено свинско или пилешко месо

Въпреки, че православните християни са във Великденски пост , днес на Цветница е разрешено яденето на риба.

В гърцикия гирос няма риба, но пък е изключително вкусен и любим за вкуса на българите.

В Гърция уличната храна почита гироса.  Той се приготвя от подправено свинско или пилешко месо, печено вертикално на скара и нарязано на сочни парчета. Сервира се в пухкава пита хляб.

Кои са най-вкусните балкански ястия?

 В Гърция печеното месо на шиш наричат сувлаки. Кулинарната журналистка Марина Петриду е написала книга за атинското сувлаки. В Атина, когато хората кажат: „хайде да отидем за сувлаки”, те могат да имат впредвид каламаки, гирос или кебап.

Как се приготвя милфьой от патладжан

Атина е родното място на демокрацията, какво по-демократично от храна, която всеки може да си позвили. Гърците обичат сувлаки, може да се каже, че то наистина обединява гръцкото общество. Сувлакито е предпочитано и сред туристите.

Всеки може да избере как да бъде приготвен гироса. Някой готвачи на сувлаки казват, че ако в него се сложи дзадзики ще се изгуби вкуса на местото. В традиционното ястие отсъстват и картофи, а местото се приготвя се само с домати и лук.

 

Редактор: Валя Марева