Печатницата на БНБ има изключителните права по отпечатването им

Около 13 160 000 бюлетини ще са необходими за предстоящите предсрочни парламентарни и европейски избори на 9 юни. Единичната цена на бюлетина е 0,26 лева без ДДС, или общо 3 421 600 лева без данък. Това стана ясно, след като от ЦИК обявиха процедурата по договаряне на отпечатването, пише БНР. 

Според Изборния кодекс, Печатницата на БНБ има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките хартия за устройствата. За двете позиции по поръчката ще са необходими около 5 милиона лева с ДДС. Именно Печатницата на БНБ ще трябва да изработи бюлетините за двата вида избори както за страната, така и за чужбина.

23 дни до вота: Има ли умора в политиците и избирателите

Там трябва да бъдат изработени и прогнозно 40 000 броя ролки със специализирана хартия за отпечатването на бюлетините от машините. Прогнозната цена на една ролка е 13,90 лева без ДДС, или 556 000 лева за цялото количество.

Парите са предвидени по план-сметката за изборите, а сроковете за двете обособени позиции са кратки, подчерта секретарят на ЦИК Севинч Солакова. "До 6-и юни тази година трябва да бъдат доставени в страната бюлетините и ролките за двата вида избори. До 26-и май на хартиените бюлетини, съответно и на ролките в МВнР за секциите извън страната", каза Солакова. Печатницата вече разполага и с необходимата за ролките машина.

ЦИК обяви обществена поръчка и за обработката на протоколите на секционните комисии в районните комисии и в ЦИК. Прогнозната цена по нея е 7 200 000 лева без ДДС. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase