"Междуведомствената комисия ще се събере в най-кратък порядък, за да се отпуснат средства за пострадалите карловски села", подчерта Димитър Главчев

„Днес е много голям ден за българската енергетика. Исторически факт е – 43 касети на „Уестингхаус” с ядрено гориво са заредени в Блок 5 на АЕЦ „Козлодуй”. Вече е факт, че имаме диверсификация в енергетиката. Това означава, че имаме надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията”. Това заяви преди началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Димитър Главчев.

По думите му „диверсификацията означава и по-добър избор”. „В тази насока са положени едни 20-годишни усилия. На нас се падна честта да финализираме първия етап на процеса. Той продължава с избора на алтернативно гориво и за Блок 6, където имаме подписан договор с френската "Франатом". Всичко това наистина ни кара да сме в малко по-приповдигнато настроение”, подчерта той.

Започва презареждането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” с американско гориво

Главчев коментира и провелата се в София Парламентарна асамблея на НАТО. „Тя даде възможност на някои хора да покажат способностите си по повод хибридни атаки и дезинформация. Упорито се разпространи слухът, че ще изпращаме войници в Украйна. Това естествено няма нищо общо. Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не само за България, но и Алиансът няма такива намерения и никога не е обсъждано подобно нещо”, посочи той.  И допълни: „Съобщавайки истината, е най-добрият начин да се борим с такива хибридни атаки и с дезинформацията”.

Премиерът заяви, че в максимално кратък порядък ще се събере Междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, засегнати от наводненията преди две години. "Отчетите за първите 24 милиона лева, представени от предишни правителства, пристигнаха едва на 28 май. Областният управител също трябва да изрази становище. Интересно е, че още на следващия ден започват протестни действия. Няма как да реагираме преди да видим какво се е случило с предоставените преди това средства. Ще видим какви са възможностите за предоставяне на пари във връзка с бедствието. Призовавам за малко търпение. Разбирам, че две години нищо не се е случвало, но и ние имаме някакъв предел на възможностите, за да действаме законосъобразно", обясни Главчев. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase