По червения килим той премина, държейки снимки на актьорите, които не успяха да дойдат с него на премиерата на филма „Семената на дивата смокиня“

Режисьорът Мохамад Расулов напусна нелегално Иран и пристигна на кинофестивала в Кан, където представи своя нов филм „Семената на дивата смокиня“ в конкурса за „Златна палма“. Той избяга тайно от режима на аятоласите, който го осъди на 8 години затвор заради опозиционните му възгледи. Напуска страната си пеша, прекосява планински район, след което незабелязано преминава границата. Изключва всичките си електронни устройства и се укрива на тайни места в Германия, преди да получи документи от германските власти.

„Научихме, че изборът на нашия филм тук в Кан, е станал известен на много хора и следователно тайните служби може би ще арестуват членовете на екипа. Затова трябваше да взема решение само за няколко часа. Зададох си въпроса: „Искам ли да бъда в затвора или трябва да напусна Иран?”. Имам предвид географски и да се присъединя към културния Иран, който съществува отвъд неговите граници. Казах „Сбогом” на моите растения, които обичам толкова много, отглеждам ги в моята къща … и просто тръгнах. Не беше лесно да взема това решение. Гледката от прозореца ми е към планините, но виждах и стените на затвора. Много от моите приятели са зад тези стени в момента”, разказа режисьорът Мохамад Расулов.

Водещ глас на иранското кино, който постоянно се противопоставя на цензурата, Расулов не беше стъпвал в Кан от 2017 г., когато спечели наградата „Особен поглед“ за филма си „Честен човек“, разглеждащ въпроса за корупцията. През 2020 г. не му беше позволено да напусне Иран, за да получи „Златна мечка“ в Берлин за филма „Няма зло“, третиращ смъртното наказание.

Жулиен Дасен: Развълнуван съм, за пръв път ще пея пред българската публика (ВИДЕО)

Новият му проект „Семената на дивата смокиня“ обещава да разстрои още повече властта, разказвайки историята на следовател, който постепенно изпада в параноя, в момент, когато в столицата Техеран избухват огромни демонстрации. Продукцията беше удостоена със специалната награда на журито.

„А как се появи този филм ли? Идеята извира от години на конфронтация с тайните служби и културните дейци, цензурата в Иран. Всички тези герои са вдъхновени от реални хора. Всички сцени идват от реални ситуации. Тези, които познават тайните служби в Иран, ще разпознаят местата, коридорите. Тази история е много, много близка до реалността. Когато бях в затвора, всички бяхме силно повлияни от това, което се случваше извън него, от избухналите демонстрации. Очевидно нямаше как да участваме пряко заедно със сценариста Джафар Панахи, бяхме в затвора и говорихме много за това, което се случваше извън стените му”, заяви Расулов.

По червеният килим Мохамад Расулов премина, държейки снимки на актьорите, които не успяха да дойдат с него на премиерата. „Изпитвам смесени чувства. От една страна, не съм никак доволен, че трябваше да напусна страната си и че екипът ми не е с мен тук, за да види резултата от усилията си. Те са в Иран и в момента се намират под огромен натиск от страна на институциите за сигурност. Много съм тъжен и сърцето ми е с тях във всеки един момент. Този филм най-накрая е завършен и усилията на всички, които постигнаха това са оценени. Щастлив съм!", посочва той.

„Семената на дивата смокиня“ на Мохамад Рсулов се разпространява от „Бета Филм” и скоро зрителите ще могат да видят филма и в България.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!