Той беше признат за виновен по всичките 34 обвинения

Доналд Тръмп стана първият бивш президент на Съединените щати, осъден за престъпления. Съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати за фалшифициране на документи.

Настъпи „денят на Страшния съд" за Доналд Тръмп

Действията му са били с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порно актрисата Сторми Даниелс преди изборите през 2016 година. Решението на съдебните заседатели не пречи на Тръмп да се кандидатира за Белия дом. Така той искал да прикрие извънбрачната си връзка няколко дни преди президентските избори през 2016 г.

Според съдебните заседатели Тръмп съвсем целенасочено е фалшифицирал фирмените си сметки. Той обаче отрича аферата и пледира невинен по обвиненията. По време на съдебния процес адвокатите на бившия президент твърдяха, че няма доказателства за престъпно намерение за измама и че главният свидетел на обвинението Майкъл Коен е признат лъжец. Прокурорите обаче отхвърлиха този аргумент, като заявиха, че документите и показанията на други лица потвърждават показанията на Коен.

„Това беше срамно. Това беше фалшифициран съдебен процес, воден от корумпиран съдия. Това е фалшифициран съдебен процес, позор. Не ни дадоха възможност да сменим мястото на провеждане на процеса. Истинската присъда ще бъде произнесена на 5 ноември от хората, а те знаят какво се случи тук”, заяви Тръмп след заседанието на съда.

„Преди всичко искам да благодаря на журито за неговата работа. Съдебните заседатели изпълняват основен граждански дълг, тяхната служба е буквално крайъгълният камък на нашата съдебна система. Всички ние трябва да сме благодарни за вниманието, което това жури обърна на доказателствата и закона, както и за отделеното време и ангажираност през последните няколко седмици. Дванадесет обикновени нюйоркчани и нашите заместници изслушаха показанията на 22 свидетели, сред които бивши и настоящи служители на ответника, ръководители на медии, книгоиздатели, пазители на документи и други”, посочи окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг.

Колумбийски президент е обвинен в подкупване на свидетели

Реакциите на историческото решение на съдебното жури не закъсняха. Джо Байдън публикува съобщение в X малко след обявеното решение. „Има само един начин да не допуснем Доналд Тръмп в Овалния кабинет - чрез урните за гласуване”, напиша настоящият президент на САЩ.

„Много се радвам, защото не смятам, че някой е над закона, този човек носи първостепенна отговорност за разрушаването на нашата демокрация до този момент, така че съм щастлива от присъдата”, казват жители на Ню Йорк. Други пък смятат, че присъдата ще увеличи шансовете на Тръмп за победа.

Въпросът сега е какви ще са последиците за бившия президент, който се надява отново да се настани в Белия дом. Безспорно е, че политическият живот в Съединените щати навлиза в напълно непознати води, защото ситуацията е безпрецедентна. Редица анализатори смятат, че на този етап решението на съда няма промени коренно нагласите на избирателите. Възможно е обаче вотът да бъде решен с няколко десетки хиляди гласа в щатите, където битката е по-оспорвана.

Решението "виновен" няма да попречи на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент. Конституцията не забранява на осъждани хора да участват в надпреварата. Куриозното е, че дори Доналд Тръмп да е в затвора, това не пречи да бъде кандидат и хората да гласуват за него.

Повечето анализатори са убедени, че твърдият електорат на милиардера няма да се повлияе от решението на съда. Отделен въпрос е, че за да стане президент Тръмп се нуждае от гласовете на част от умерените и безпристрастни граждани. Тяхната реакция е трудно предвидима, защото подобен случай никога не е имало.

Темата коментира в ефира на „Здравей, България” кореспондентът на NOVA Ясен Дараков. Според него най-вероятно Тръмп няма да лежи в затвора и ще получи условна присъда или глоба. „Предизборната му кампания продължава. Американската Конституция не забранява на човек с присъда или криминално минало да се кандидатира за президент. Този процес е най-слабият откъм юридическа гледна точка, но е най-пикантният”, поясни Дараков.

Очаква се присъдата да бъде произнесена на 11 юли. Бившият президент може да бъде осъден на затвор, но според правни експерти по-вероятно е да му бъде наложена глоба. Самият Тръмп осъди присъдата и обяви, че ще даде пресконференция в петък сутринта в Trump Tower.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase