Те бяха отвлечени на 7 октомври

Осем месеца след като бяха похитени от „Хамас” четирима затворници бяха освободени в Ивицата Газа. Операция на специалните части на израелската армия откри трима мъже и една жена.

Новината беше съобщена по високоговорители в цял Израел. Хора се събраха да танцуват пред болницата в която са настанени четиримата, а по плажове и площади избухнаха аплодисменти и радостни възгласи. Премиерът на страната посети освободените.

На кадри, заснети на 7 октомври, се вижда отвличането на 25-годишната Ноа Аргамани от терористите. Точно 8 месеца по-късно младата жена беше освободена. Баща ѝ я прегърна още в една от военните машини. По-късно в болница в Тел Авив я посрещнаха и другите ѝ роднини. Дори президентът на Израел  се обади, за да я поздрави с освобождаването.

Ноа е една от четиримата освободени заложници. Всички те бяха отвлечени на 7 октомври по време на музикалния фестивал, който се провеждаше недалеч от Газа.

"Израелските специални части проведоха сложна операция по спасяването на заложници. И успешно освободиха четирима от нашите заложници от плен на „Хамас” в Газа”, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

"Хамас": Споразумението за мир на Байдън не съвпада с представеното публично

Армията съобщи, че заложниците са били освободени след сражение. Един командос от специалните части е бил убит по време на операцията. Другите трима са 22-годишният Алмог Мейр Жан, 27-годишният Андрей Козлов, който емигрирал от Русия само няколко месеца преди да бъде отвлечен, и 41-годишния Шломи Зив, който бил част от охраната на фестивала.  Жан беше един от тези, които Хамас снимаха и показваха, докато беше в плен. И четиримата са в добро физическо състояние.

Пред болницата, в която бяха настанени четиримата се стекоха хора с израелски знамена, които танцуваха и се радваха на новината.

Още четирима заложници са загинали в плен на "Хамас"

По високоговорители из цял Израел беше съобщено, че заложниците са освободени. Това беше посрещнато с аплодисменти на плажовете в Тел Авив.

На 7-ми октомври терористите отвлякоха 251 души. В Газа остават 116 от тях. Армията обяви, че смята че 41 от тях вече не са между живите. Съдбата на заложниците е централен проблем в израелското общество в последните месеци. Много от близките им обвиняват управляващите, че не правят необходимото за освобождаването им и преследват свои интереси, без да се съобразяват с опасността за отвлечените.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase