Стрелбата по него беше открита на предизборен митинг в щата Пенсилвания

Бившият американски президент Доналд Тръмп оцеля след опит за покушение. Стрелбата по него беше открита на предизборен митинг на републиканците в щата Пенсилвания. И идва часове преди конвенцията на Републиканската партия, която трябва да опреди своя кандидат за президентските избори в САЩ през есента.

По време на стрелбата срещу Тръмп беше убит един мъж, а други двама са в критично състояние. Стрелецът, който беше застрелян от служителите на „Сикрет сървис”, се оказа 20-годишен мъж.

Простреляха Доналд Тръмп на митинг, изведоха го с кръв по ухото (ВИДЕО+СНИМКИ)

Минути след началото на речта на Доналд Тръмп на митинг в Бътлър, щата Пенсилвания, се чуха изстрели. Бившият американски президент залегна  на земята. Агенти на „Сикрет сървис” го обиколиха и вдигнаха, а по лицето му се видя кръв. Въпреки преживения шок той вдигна юмрука си във въздуха и извика три пъти „Борете се“, докато привържениците му скандираха USA. Мнозина от тях не бяха сигурни какво точно се случва.

Агентите на „Сикрет сървис” неутрализираха заподозрения мъж. Той е стрелял с пушка от покрив на сграда, на около 150 метра, вън от периметъра за сигурност на митинга.

По-късно ФБР идентифицира стрелеца като Томас Матю Крукс – 20-годишен мъж, живеещ на около 60 километра от мястото на стрелбата – в предградие на Питсбърг. Той е регистриран републиканец. Когато е бил на 17 е направил малко дарение от 15 долара на организация, свързана с демократите.

ФБР идентифицира самоличността на мъжа, прострелял Тръмп (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Той нямаше документ за самоличност. Ние анализирахме снимки, ДНК и биометрични данни, за да потвърдим самоличността му”, обясни Кевин Роджек, специален агент на ФБР.

Президентът Джо Байдън заклейми стрелбата. Той е разговарял по телефона с Доналд Тръмп и заяви, че в Америка няма място за такова насилие. Президентът прекъсна уикенда си в Делъуер и се завърна в Белия дом. От предизборния му щаб обявиха, че временно спират политическите реклами.

Хронология на покушенията, свързани с президентския пост в САЩ

Часове след стрелбата бяха разпространени кадри със слизащия от борда на самолет Доналд Тръмп. Стана ясно, че той се намира в Ню Джърси.

Много бързо след новината за стрелбата срещу Доналд Тръмп се появиха реакции на държавни лидери от различни части на света. Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Володимир Зеленски осъдиха политическото насилие и пожелаха на Тръмп бързо възстановяване. Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, опитът за убийство е последица от „политиката на Вашингтон за разпалване на омраза”. Насилието няма място в политиката и демокрациите, написа индийският премиер Нарендра Моди, който нарече Тръмп приятел. Любопитно е, че веднага след стрелбата, най-богатият човек в света Илон Мъск за първи път публично подкрепи Тръмп в президентската надпревара.

Как световните лидери реагираха на новината за атаката срещу Тръмп

„Не вярваме, че опитът за отстраняване на кандидата за президент Тръмп, е организиран от сегашната администрация. Но атмосферата, която беше създадена от тази администрация по време на политическата борба, атмосферата около кандидата Тръмп, именно тя провокира това, пред което сега е изправена Америка”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

„Осъждам политическото насилие, на което станахме свидетели в САЩ през нощта. То е ужасно, няма място за насилие в никое общество, със сигурност не и в никое демократично общество”, заяви Дейвид Лами, министър на външните работи на Великобритания.

Кореспондент: Ясен Дараков

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google Showcase