Очаква се да стане ясно името на неговия вицепрезидент

Доналд Тръмп, който оцеля след опит за покушение в събота, ще бъде официално номиниран за кандидат на републиканската партия на президентските избори през ноември. Новината предстои да бъде обявена на четиридневния конгрес на републиканците в Милуоки, щата Уисконсин, който започва в понеделник.

Градските власти очакват за събитието да пристигнат близо 50 000 души. Сред тях са около 4 500 полицаи, както и служители на „Сикрет сървис” и над 2 400 делегати. Мерките за сигурност включват и забрана над района да прелитат дронове.

При драконовски мерки за сигурност: Тръмп пристигна в Милуоки за Конгреса на републиканците

Организационният комитет е събрал 85 милиона долара – рекордна по думите им сума за конгрес на републиканците. Средствата са за наем на зали, транспорт и организация на официалните церемонии, плюс близо 100 000 червени, бели и сини балони.

Разчетите на местната власт показват, че за Милуоки се очакват значителни ползи от събитието - около 200 милиона долара приходи в градския бюджет.

Междувременно съдия Айлин Канън във Флорида, която беше назначена от Доналд Тръмп, прекрати делото срещу него за изнасяне на класифицирана информация. Той беше обвинен от специалния прокурор, че е изнесъл ядрени планове и други секретни документи и после отказал да ги върне и се опитал да ги скрие.

Според съдия Канън назначаването на специален прокурор е противоконституционно. Ако решението ѝ остане валидно, това поставя под въпрос и делото за вмешателство в изборите във Вашингтон. Това е още една добра новина за Тръмп – часове преди старта на партийната конференция на републиканците. Очаква се да научим и името на неговия вицепрезидент в следващите часове.

Прекратяват делото срещу Доналд Тръмп за класифицирани документи

Центърът на Милуоки е отцепен от „Сикрет сървис”. Периметърът е опасан с метални огради и бетонни барикади, на десетки пунктове спират всеки без специален пропуск. Мерките за сигурност са затегнати. Експерти казват, че той се е разминал със смъртта само за 8 милисекунди, в които се обръща към видеостената в страни от сцената. В този момент куршумът минава през дясното му ухо, но изстрелът не е фатален.

След хаоса в неделя властите се опитват да разберат имало ли е пропуски в мерките за сигурност и защо сградата, върху която е бил стрелецът, не е била подсигурена. „Подобно нещо не може да се случи. Говорим за провал. Ще анализираме чрез независим преглед как се е случило това, защо се е случило и ще направим препоръки и констатации, за да сме сигурни, че това няма да се повтори”, заяви министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас.

Междувременно ФБР продължават да търси мотивите на 20-годишния Томас Матю Крукс. След разрешение от съда се опитват да отключат телефона му и други електронни устройства. Според властите няма данни Крукс да е имал психични проблеми или да е част от групировка.

В неделя вечер президентът Джо Байдън направи обръщение към нацията от Овалния кабинет – едва третото от там от началото на мандата му. Той призова за обединение. „Ние сме съседи, приятели, колеги, граждани. И най-важното – всички ние сме сънародници. Трябва да бъдем единни. В Америка няма място за подобен тип насилие и за всякакво насилие като цяло. Точка. Без изключения”, посочи той.

Съдебна аудиоекспертиза: Изстрели от най-малко три оръжия са произведени при опита за покушение срещу Тръмп

В първото си интервю за вестник „Ню Йорк пост“ след опита за убийство, Тръмп описва изживяването като „много сюрреалистично“ и казва: „Не трябваше да съм тук, трябваше да съм мъртъв" и определи случая като „чудо“. 45-ият президент е носел превръзка на ухото и е показал синини по тялото. Той е казал, че снайперистите от „Сикрет сървис” за убили стрелеца с един изстрел между очите.

Репортер: Ясен Дараков

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.