Тя е новият кандидат за президент на демократите след оттеглянето на Байдън

Днес в американски медии втората водеща тема, след тази за оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара и подкрепата му за Камала Харис, е тази кого ще избере тя за свой вицепрезидент. 

ABC, CNN US Today представят списък на евентуалните кандидати в тази насока.

Байдън се оттегля от президентската надпревара в САЩ

Губернаторката на Мичиган Гречън Уитмър.

Тя е на 52 години и е една от водещите фигури в Демократическата партия през последните години. Начело на Мичиган - един ключов щат в президентската надпревара  - Уитмър е от 2019 г. Била е член на Камарата на представителите на законодателния орган на Мичиган от 2001 до 2006 г. и на Сената на Мичиган от 2006 до 2015 г. Ако Харис я избере за свой вицепрезидент, то това ще бъде първият женски тандем президент-вицепрезидент в историята на САЩ.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър

Купър, който е на 67 години си спечели национална слава, като се обяви в защита на правата на транссексуалните. Той е губернатор на щата за втори мандат. Според "Ню Йорк таймс" той е сред "нововъзникващите фаворити" за вицепрезидент на Харис. Самата тя е говорила открито за добрите отношения, които има с него. Купър вече благодари на Байдън за свършеното от него като президент и изрази дълбока признателност към него, наричайки го приятел.

Кои са потенциалните заместници на Байдън в президентската надпревара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро

Шапиро е на 51 години и е губернатор на този щат от миналата година, а преди това е бил главен прокурор там от 2017 до 2023 г. Вчера той похвали решението на Байдън да се оттегли от надпреварата, но не каза нищо за Харис. Според източници двамата са разговаряли по телефона вчера.

Губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм

Той е на 56 години и е една от най-влиятелните фигури в Демократическата партия. Сега изпълнява втори губернаторски мандат на Калифорния. Досега той беше един от най-гласовитите поддръжници на Байдън. Нюсъм е бивш кмет на Сан Франциско. Той подкрепя правото на аборт - една тема, която Харис взима присърце. Нюсъм вече изрази подкрепа за нея.

Байдън подкрепи Камала Харис за кандидат-президент

Губернаторът на Кентъки Анди Бишър

Бишър е на 46 години и кара втори мандат начело на Кентъки. Преди това е бил главен прокурор там от 2016 до 2019 г. Той беше поддръжник на Байдън и участваше в кампании за набиране на средства за кампанията на президента.

Губернаторът на Илинойс Джей Робърт Прицкър

Прицкър е богаташ, известен с това, че дарил милиони на Демократическата партия през годините. Той е на 59 години и е губернатор на Илинойс от  2019 г. 

Министърът на транспорта Пийт Бутиджидж

Той е на 42 години и се бореше за президентската номинация на демократите през 2020 г.

Споменават се и имената на сенатора от Аризона Марк Кели и на губернатора на Мериленд Уес Мур.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Габриела Големанска, БТА