Към някои от тях е прикрепен таймер и когато зададеното време изтече, той се пука и съдържанието му се разпръсква

Северна Корея пусна около петстотин балона с боклук във въздушното пространство на Южна Корея през последните двадесет и четири часа, обърквайки полети и причинявайки пожар на покрив на жилищна сграда, предаде Ройтерс, като цитира изявление от днес на представители на Сеул.

КНДР спусна балони с боклук близо до президентския комплекс на Южна Корея (ВИДЕО+СНИМКИ)

Балоните със смет са част от действащата пропагандна кампания на Пхенян срещу севернокорейските бегълци и активисти в Южна Корея. Те редовно изпращат в обратна посока балони с агитационни материали срещу КНДР, храна, лекарства, пари и флашки, на които има записани видеоклипове на кей поп песни и южнокорейски сериали. 

Балони от Севера са най-вероятната причина за забавянето на кацания и излитания на самолети от летище "Гимпо" в Сеул в продължение на два часа, заяви за "Ройтерс" представител на Корпорацията на корейските летища. Те объркаха въздушното движение, контролирано от главното международно летище на южнокорейската столица – "Инчон", няколко пъти в последните седмици.

Един от балоните дори подпали пожар на покрива на жилищна сграда в провинция Кьонги, недалеч от Сеул. Огнеборци са угасили пламъците, каза представител на Службата за справяне с пожари и бедствия на Кьонги-север.

Южнокорейската армия заяви, че някои от балоните, които са с таймери, може да предизвикат пожар. "Към някои от тях е прикрепен таймер и когато зададеното време изтече, балонът се пука и съдържанието му се разпръсква", заяви на брифинг И Сон-джун, говорител на Съвета на началник-щабовете на Южна Корея. 

Снимки: БГНЕС

Той посочи, че до днес в Южна Корея са паднали 480 балона с хартиени и пластмасови отпадъци. Вчера балони се озоваха в строго охранявания президентски комплекс на Южна Корея в Сеул.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иво Тасев, БТА