12 деца бяха убити при ракетен удар на Голанските възвишения

Някои полети на летището в Бейрут бяха отменени или забавени. Ливанската авиокомпания "Мидъл Ийст Еърлайнс" заяви, че нарушенията в разписанието ѝ са свързани със застрахователни рискове, в момент, когато напрежението между Израел и въоръжената групировка "Хизбула" нараства, предаде „Ройтерс”.

Ракетен удар, при който в събота бяха убити 12 тийнейджъри и деца в Голанските възвишения, засили опасенията, че между Израел и подкрепяната от Иран групировка може да започне война. Израелският кабинет по сигурността упълномощи правителството да отговори на удара. 

По време на реч: Ердоган загатна, че Турция може да се намеси в конфликта в Газа

"Хизбула" отрича да носи отговорност за нападението, което е най-смъртоносното в Израел или в анексираната от Израел територия от 7 октомври насам, когато нападението на палестинската групировка "Хамас" предизвика войната в Газа, припомня Ройтерс. 

Блинкън обвини "Хизбула", че стои зад ракетния обстрел срещу Голанските възвишения

Според информационното табло на летището в Бейрут и уебсайта за проследяване на полети Flightradar24, компаниите "Луфтханза" и "Юроуингс" са отменили три полета до Бейрут, планирани за понеделник следобед. "Търкиш Еърлайнс" също са отменили два полета през нощта. 

Нетаняху: „Хизбула” ще плати висока цена за удара по Голан

Отменени са и полети на базирания в Турция нискотарифен превозвач "СънЕкспрес", дъщерното дружество на "Търкиш Еърлайнс" "Ей Джет", гръцките Егейски авиолинии, етиопски авиолинии и "Мидъл Ийст Еърлайнс". 

По-късно европейски авиопревозвачи съобщиха, че отменят полети до и от Бейрут на фона на ескалацията на напрежението между Израел и групировката "Хизбула", цитирани от „Ройтерс”.

Френската "Ер Франс" (Air France) съобщи, че заради ситуацията със сигурността на десинацията ще спре полетите между парижкото летище "Шарл де Гол" и летището на ливанската столица днес и утре - 29 и 30 юли.

Германската "Луфтханза" (Lufthansa) и подразделенията й "Суис" (Swiss) и "Юроуингс" (Eurowings) спират полетите си до и от Бейрут до 5 август включително. По-рано компанията спря нощните полети от и до Бейрут за юли заради развитието на ситуацията в Близкия изток.

Ливанската "Мидъл ийст еърлайнс" (Middle East Airlines) заяви по-рано, че нарушенията в разписанието й са свързани със застрахователни рискове. Вчера авиопревозвачът съобщи, че е забавено заминаването на няколко полета, които трябваше да кацнат в Бейрут през нощта.

Бейрутското летище "Рафик Харири" е единственият авиовъзел в страната. То бе обект на нападения по време на гражданската война в Ливан, както и при предишните сблъсъци с Израел, включително войната между "Хизбула" и Израел от 2006 година.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Асен Георгиев, Елена Савова