В изложбите могат да се видят различни тенденции и стилове

В Чикаго се намира един от най-големите музеи на мексиканското изкуство в САЩ. Основан преди почти четири десетилетия от група преподаватели, той приема повече от 150 000 посетители всяка година, желаещи да научат повече за историята чрез различни художествени изразни средства, разказва Voice of America.

Разположен в живописния чикагски квартал "Пилзен", Националният музей на мексиканското изкуство изглежда внушително. “Можем да дойдем и да се запознаем със собствената си история и красива култура, с мексиканския начин на живот“, казва Хосе Очоа.   

Изложба разказва за професионалния път на музиканта Джей Балвин

Музеят разполага с колекция от над 22 000 оригинални експоната, датиращи от Предколумбовата епоха до съвременността. В него са изложени творби на различни мексикански художници, включително легендарния Диего Ривера. 

Изложено е и съвременно изкуство на художници от Мексико, които са емигрирали в САЩ, както и на други, които, въпреки че са родени в САЩ, са с мексикански произход. 

Вълшебството на Кения: Етиопски художник "разказва" със своите картини за о. Ламу (ВИДЕО)

В изложбените зали могат да се видят различни тенденции и стилове. Една от експозициите е посветена на мариачите в Чикаго. 

В музея има и скулптури, които са открити през 2021 г. във Веракрус, Мексико. 

Картини от кристали: Художникът, чиито клиенти са Роналдо, Джей Ло и арабски шейхове (ВИДЕО)

Музеят предлага и образователни програми, допълва VOA.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, vesti.bg