Мигранти от цял свят пренасят своите традиции в сърцето на Юга

Ранчота, коне и каубои с големи шапки - често щата Тексас е асоцииран именно с тези неща, но той е много повече от това. Проучване установи, че най-големият град в Юга на Щатите - Хюстън се отличава с най-голямо разнообразие от подобни културни символи от всички останали в страната. Това се дължи на мигрантите, които идвайки в Тексас, пренасят със себе си своите бит и традиции, разказва Voice of America.

Ейми и семейството ѝ пренасят ароматите на Лаос и Североизточен Тайланд в Хюстън - град, който успява да я изненада.

"Обзалагам се, че всеки свързва Тексас с каубои, добитък и ранчота. Поне аз така си мислех", споделя тя. Ейми, родом от Филаделфия, щата Пенсилвания, открива, че Хюстън е град, в който живеят много мигранти. Тук, заедно с брат си помагат за управлението на ресторанта на майка им, който предлага традиционна кухня за Лаос и региона около североизточен Тайланд - местата, на които тя е израснала.

Китайският квартал в Сан Франциско: История и традиции (ВИДЕО)

"По време на Виетнамската война живяхме с Лаос. След 1979-та година се преместихме в Тайланд", разказва Чомси. След това заминава заедно със съпруга си за Съединените щати. "Нямах никаква представа какво ми предстои. Отивахме в друга страна, където начинът на живот е различен. Чувствах се сякаш трябва да започна всичко отначало. Мислех си - може би няма да имат от традиционния азиатски ориз, трябва да си взема от него, за да мога да си сготвя", разказва още тя.

Чомси е живяла в няколко щата, накрая обаче попада в Тексас, където азиатските съставки са в изобилие. Някои хора, които живеят в Хюстън, казват, че разнообразната кухня, която се предлага, е най-голямата атракция в града.

„Ако идвате в чужда страна и искате да дойдете на място, където ще има хора, говорещи вашия език, и места, от които можете да пробвате различна традиционна кухня, то Хюстън е градът, който предлага всичко това", разказват експерти.

"Меденото вино на мама": Вкусът и традициите на етиопската гроздова напитка (ВИДЕО)

Ниските разходи за живот и голямото разнообразие от работни места в най-различни сектори също привличат имигрантите в Хюстън. Сайтът за лични финанси WalletHub анализира правителствени данни, на базата на които обяви Хюстън за най-разнообразен град за живеене през 2024 година в Съединените щати.

"Той заема едни от първите места по редица показатели, свързани с многообразието, включително образователно, езиково, индустриално и религиозно многообразие", казва Чип Лупо, служител в "WalletHub".

Чомси казва, че градът се е променил значително, откакто е пристигнала през 1985-та година. „По това време имахме само два храма: Тайландски и Лаоски храм и нямаше много възможности. В момента има повече", споделя тя.

Първата Седмица на модата на коренните жители на Северна Америка (ВИДЕО)

Подобно на много други имигранти, Чомси отваря ресторант с помощта на семейството си. Синът ѝ си спомня, как майка му е готвела докато е бил малък. "Тя ми приготвяше един лепкав ориз, който се прави в Лаос. Тя изразяваше своята любов чрез готвенето", разказва Алън.

Сега тя приготвя храна за всички, които искат да опитат домашната кухня на нейното семейство. Управлението на ресторант заедно със семейството ѝ обаче невинаги е било лесна задача.

Вълшебството на Кения: Етиопски художник "разказва" със своите картини за о. Ламу (ВИДЕО)

„В края на деня всичко е наред и се обичаме. Не бихме работили никъде другаде освен при нея", споделя Ейми.

И така Ейми и семейството й обогатяват културната сцена на града, завършват от Voice of America.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Voice of America