Сред мотивите са изтекъл мандат и неефективна работа

Спорове и ожесточени дебати в последните дни на парламента преди предизборната кампания. Повод стана предложението на ПП-ДБ за освобождаване на председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев.  Според тях той е с изтекъл мандат, а комисията не работи ефективно. В крайна сметка Антон Славчев запази поста си.

ПП-ДБ не събраха необходимата подкрепа. Гласуването обаче беше предшествано от ожесточени 4 часови дебати. Против идеята категорично застанаха от ГЕРБ-СДС и ДПС. Зад освобождаването за Славчев бяха от „Възраждане”. От ИТН отказаха да участват в гласуването и напуснаха залата след една от почивките.

Разногласията за съдбата на Антон Славчев започнаха в кулоарите на парламента.

„Той  опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива. За да може да се понесе политическа отговорност, вместо отговорност за извършени престъпления”, заяви Лена Бориславова от ПП-ДБ.

„Имат непрекъснато желание за нещо, а ние отиваме на избори след една седмица, така че днешният дебат няма да допринесе с нищо”, твърди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Депутатите гласуват освобождаването на Антон Славчев като председател на КПК

Споровете се пренесоха и в пленарната зала. Този път в словесна схватка влязоха вносителите и ДПС.

„Освобождаването на Славчев представлява тест за тази зала за това кой е готов да намали влиянието на Пеевски в поне една от институциите, които са превзети”, смята Бориславова.

„Искат с тази шашма да инсталират г-н Славчев в СГП. Той вече е спечелил конкурс там с тяхна помощ. Там им трябва прокурор, защото поливаната им банда е за прокурор”, поясни Хамид Хамид от ДПС.

Размяната на реплики продължи.

„Действително има нахалство. Символите на корупцията, които разнасят парите със саковете, да излизат и да казват, че има проблем, защото Антикорупционната комисия защитавала хората от ПП”, контрира Николай Денков от „Продължаваме Промяната”.

„Добре се опитахте да се изперете със сапуна си, който сам правите. Защо в момента се опитвате да заметете действията на г-н Славчев и да го прикриете”, попита Станислав Атанасов от ДПС.
Критика към предложението дойде и от останалите партии в парламента.

„Вие не може да го освободите, защото самият закон, така както сме го приели всички ние, сме определили да изпълнява функциите Антон Славчев. И друг не може да бъде определен”, смята депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Според Борислав Гуцанов от БСП това Народно събрание е изчерпано.

„ПП ДБ в момента се самоперат, за да се самоизперат от Делян Пеевски”, смята Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Възраждане” обаче застана зад смяната на Славчев.

„Изключително важно е този човек да не е в КПКОНПИ. Затова ще гласуваме против”, обясни Цанчо Ганев.

А председателят на Антикорупционната комисия отговори на обвиненията.

„Вие ми казвате на мен „Г-н Славчев, персонално нищо не работите”. Не, работят служителите в тази комисия и аз стоя плътно зад тях”, каза той.

В крайна сметка депутатите решиха - Славчев остава начело на антикорупционната комисия. От ПП-ДБ видяха нова тайна договорка.

„Това, което видяхме след доста оживени дебати, е, че ГЕРБ и БСП оставиха „бухалката“ в ръцете на Делян Пеевски”, каза Асен Василев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase