Звездата участва на събитие на ООН в Ню Йорк

Холивудската звезда Мерил Стрийп взе участие на събитие на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк. Тя направи изказване, с което да насочи вниманието на световните лидери върху тежкото положение на афганистанските жени и момичета.

„Начинът, по който тази култура, това общество бе преобърнато, е история - предупреждение за останалия свят. През 70-те години повечето от държавните служители бяха жени, повече от половината - учители, лекари. Имаше жени юристи. Днес в Кабул една котка може да усеща слънцето. Една катерица има повече права от момиче в Афганистан, защото обществените паркове са затворени от талибаните за жени. Една птица може да пее в Кабул, но момиче не може да пее публично. Това е потискане на естествения закон. Талибаните са издали укази в Афганистан, лишавайки жените и момичетата от образование и свобода на движение”, каза носителката на „Оскар”, цитирана от „Ройтерс”. Тя допълни, че ако международната общност се обедини, тя би могла да повлияе за промяната в Афганистан и да спре бавното задушаване на цяла половина от вече затвореното населението”.

Омъжени на 7-годишна възраст: Животът на момичетата в Афганистан (ВИДЕО)

„Без образовани жени, без работещи жени, включително и на ръководни постове, и без признаване на правата и свободите на половината от населението на страната, Афганистан никога няма да заеме полагащото му се място на световната сцена”, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на събитието, цитиран от „Ройтерс”.

Талибаните взеха властта в страната през август 2021 г., когато водените от САЩ сили се изтеглиха след 20-годишна война, припомня агенцията. ООН се стреми към единен глобален подход за справяне с талибаните, които потъпкват правата на жените. Те забраниха на повечето момичета да посещават гимназии, а на жените - университети. Затвориха салоните за красота и ограничиха пътуванията на жени без мъж придружител.

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да говорят, да пеят и да рецитират поезия

Талибаните твърдят, че зачитат правата според тяхното тълкуване на ислямското право. От групировката официално изготвиха правила, регулиращи морала, базирайки се на указ на върховния им духовен лидер от 2022 г. Те ще бъдат прилагани от министерството на морала, припомнят от „Ройтерс”.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Reuters