Според него Джей Ди Ванс е победителят от вицепрезидентския дебат в САЩ

Израел разполага със стратегически ресурси, които далеч надхвърлят тези на арабските държави. Единствената пряка опасност от Иран са ядрените ѝ съоръжения. Това каза в студиото на "Денят на живо" доц. Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност.

Ожесточени сражения между израелските военни и "Хизбула" в Ливан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Относно напрежението в Близкия изток доц. Иванов посочи, че Иран и Израел едва ли ще установят диалог. "Те се намират в т.нар. "дилема на затворника". Няма непосредствена заплаха за нашата сигурност. България е под ядрения чадър на НАТО, а имаме и много добри партньорски отношения с Израел и САЩ. Докато администрацията на Байдън е на власт, за мащабна война на коалиция срещу Израел трудно можем да говорим. Ще има асиметрични атаки в тясна координация с Вашингтон", смята той.

По думите му дебатът между кандидат-вицепрезидентите в САЩ е преминал основно под знака на вътрешната политика и проблемите на американското общество. "Републиканците показаха много по-уверен, последователен и конкретен кандидат. За мен Джей Ди Ванс е победителят. Тим Уолц попадна в капана му и това му коства победата, като се фокусира само върху оборване на аргументите му за Камала Харис. Той отправи лични нападки срещу нея, което е недопустимо", отбеляза Иванов. 

Експерт: Докато Байдън е на власт, война в Близкия изток няма да има

Според него републиканците са концентрирани във вземането на възможно повече гласове от еврейското лоби в САЩ. "Този дебат опроверга схващането, че този вид дебати не са толкова важни, колкото президентските. Ди Ванс и Уолц обсъдиха проблемите с инфлацията и безработицата, както и расовата дискриминация. Правото на аборта също беше тема, а тя е много актуална. Този дебат дори надхвърли видяното в този между Тръмп и Харис. Има два варианта - единият - тя да спечели популярния народен вот, но електоралната колегия да връчи победата на него, другият - Харис да спечели убедително", коментира анализаторът. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова