Той засегна важни теми, като постави конкретна проблематика във фокуса на европейските институции

На 10 октомври представителят на „Има такъв народ“ в ЕП – Ивайло Вълчев – направи няколко изказвания от трибуната в Европейския парламент. Той засегна важни теми, като постави конкретна проблематика във фокуса на европейските институции.

В изказванията в пленарната зала на ЕП и по време на дебата, бе обсъдено създаването на фалшивите новини и тяхното значение за информираността на гражданите в европейските страни, какви решения вземат на тяхна база хората и как това влияе на демократичния процес.
В контекста на наближаващите парламентарни избори в България, сред най-важните теми, засегнати от Вълчев, бе тази за фалшивите социологически проучвания.

Балабанов: Вече щеше да има кабинет, ако бяха подкрепили управленската ни програма като носители на третия мандат

Евродепутатът от „Има такъв народ“ (част от групата на Европейски консерватори и реформисти) говори за фалшивите социологически проучвания и ги постави наравно с фалшивите новини. Защото всички сме свидетели, особено в България, как по време на предизборни кампании излизат проучвания, които нямат нищо общо с резултатите, които след това виждаме.

„Засегнах темата за фалшивата социология, по която досега никой не се бе сетил да говори или по-скоро се избягва, защото тя е изгодна за мнозина. Повече от ясно е на всички нас, че социологическите проучвания се използват не, за да отразят мнението на хората, на гражданите, на обществото, а за да го манипулират, да се опитват да го формират“.

Той изрази съжаление, че ако за фалшивите новини има как да проверим такива ли са те, като потърсим първоизточници, с фалшивата социология няма как да се преборим! Защото не знаем нито методиката, по която тя се прави, нито имаме източниците - просто едни хора ни дават някакви резултати!

„Лошото е, че в тази завера с фалшиви проучвания участват и медиите. Медиите, които уж са борят против фалшивите новини, медиите, които уж са флагман на свободното слово! А самите те стават поръчители на такива проучвания!“, подчерта Вълчев.

Той изрази притесненията си, че социологическите проучвания преди избори са идентифицирани като проблем не само в България, а и в други европейски държави, Съединените щати, Канада и т.н.

Тошко Йорданов: Партиите сме на едно мнение по отношение на отбраната и сигурността на страната

„Проблемът не е само в нашата страна и в нашите очи. Сега си представям как много хора в България, особено тези, които работят в тази сфера - как някои ще се наострят, други сигурно ще се обидят, а трети веднага ще потърсят да кажат нещо против тази теза!“.

Вълчев поясни, че са правени опити публикуването им да бъде ограничено, но за съжаление в модерния свят, където Интернет е навсякъде, и имаме достъп до всякакви ресурси, това трудно може да бъде спряно.

„Въпреки това е крайно време да повдигнем въпроса на доста по-високо ниво и така, както има борба с фалшивите новини, така да се приемат някакви регулации и законодателство, които да приравнят създаването на фалшиви социологически проучвания към създаването и разпространяването на фалшивите новини“.

Представителят на ИТН изрази опасенията си, че борбата ще бъде трудна, защото много от политиците, които го слушаха в залата, се възползват от фалшива социология в своите страни, и разчитат на такива неща.

„Знаем, че в нашата страна това се случва, не е тайна за никого! Не е тайна, че социолозите пишат едни пожелателни неща или пък, че въобще пропускат цели процеси. Но дали поради неможене, което не ми се вярва, защото аз познавам хора, които работят в тази сфера? Или ги пропускат, защото така трябва? И защото участват в някакви потайни конспирации? Айде да не стигаме дотам...“.

Той заяви, че темата няма да завърши само с това едноминутно негово изказване, а ще потърси колеги, които да мислят като него и ИТН, и които да виждат заплахата в това фалшивите проучвания да продължават да съществуват.

„Ще направим така, че да принудим Европейската комисия да взема отношение и да се произнесе по този въпрос. Това е нещо, за което, както обичам да казвам, ще ви държа в течение и със сигурност ще го направим така, че всички ние, на които не ни е безразлично как функционира демокрацията в нашата страна, да бъдем удовлетворени!“, бе категоричен Ивайло Вълчев.  

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.