Часове ни делят от седмия поред предсрочен парламентарен вот

България се готви за седмия поред извънреден парламентарен вот. Дали ще излезем от спиралата на изборите ще зависи от гласуването в неделя и от това колко пълнолетни българи ще отидат до урните. Часове ни делят от старта на изборния ден. 6 601 262 души са записани в избирателните списъци. На последните избори преди четири месеца гласуваха едва малко над 2 073 000. В днешния ден за размисъл предизборната агитация е забранена. В изборните секции утре ще може да гласуваме с машина или с хартиена бюлетина.

Изборните секции вече са запечатани и под охрана. Подготовката за утрешните избори поне на ниво организация приключи. Най-нетърпеливите да упражнят вота си избиратели могат да го направят в 7 часа в неделя, когато започва изборният ден. На места организацията за изборния ден беше затруднена от промени в състава на секционни избирателни комисии, направени в последния момент. Стигна се и до забрана членове на комисии да бъдат сменяни.

ЦИК спря смените в СИК, които се правят по искане на партиите

Около 20% от членовете на секционни избирателни комисии в Хасково са били сменени в последния момент. Затова от Районната избирателна комисия решиха да действат кардинално и да забранят смените. Казусът коментира и заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. „Не е добра тази практика. Трябва да има с промяна в Изборния кодекс. При нас постъпват много жалби, този път повече от предходните. Само вчера сме разглеждали 7-8, включително от групи членове на СИК, заменени без тяхното съгласие”, каза в ефира на NOVA Матева.

Над 4 000 членове на секционни избирателни комисии в Пловдив са преминали обучения за вота утре. „Този път новото е, че председателите на СИК-ове сами ще трябва да сменят хартиените ролки на машините, а не да чакат техниците”, разкри един от тях. 

Подготовката за вота започна от ранни зори и в Бургас. Според експертите смяната на часовото време тази нощ не би трябвало да попречи на стартирането на машините в началото на изборния ден. „Всяка машина има специфичен номер и баркод, който отговаря на определената секция. Не би трябвало машина, която е за определена секция, да отиде на друго място”, посочи Петко Калев.

Във Варна тази неделя вотът ще е две в едно заради частичните мести избори за кметове на районите „Одесос” и „Приморски”.

В Разградско до обяд изборните книжа бяха доставени до всички 225 секционни избирателни комисии. В 166 от секциите, където избирателите са над 300 души,  бяха инсталирани и машините.