Разказва „Дойче Веле”

Сами Лейтч е социален работник от Окланд, Нова Зеландия. Работата ѝ е да се среща с деца, които отказват да ходят на училище, за да ги убеди да го правят. Сами разказва, че всеки път, когато тръгне към някое семейство, се тревожи, защото не знае как ще я посрещнат. Често носи със себе си кутия с храна, защото казва, че това изгражда доверие.

Потомците на тихоокеанските островитяни и местните маори често са засегнати от бедността и липсата на перспектива. Мнозина смятат, че ходенето на училище не е толкова важно. Властите обаче се опитват да ги убедят в обратното.

В Нова Зеландия ходенето на училище е задължително до 16 г. и семействата трябва да получат глоби, ако децата отсъстват. Те обаче не ги плащат. И затова и властите рядко ги налагат.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд. 

Редактор: Ина Григорова