Поликлиниките се препълниха с пациенти по-рано от очакваното

Грипна епидемия в Перник. Поликлиниките се препълниха с пациенти по-рано от очакваното. На прага на епидемия са и  Хасково, Габрово, Пазарджик, Враца и Монтана.

По темата

Тази година за разлика от предишни грипът определено изненада всички, защото дойде месец по-рано. Симптомите са висока температура, отпадналост, болки в мускулите и кашлица.

Новият грипен сезон дойде и с нов щам -  H3N2. За няколко дни двете му разновидности „Хонконг” и „Болзано” повалиха стотици българи.

Лечението на грипа не търпи отлагане и трябва да започне час по-скоро.

„Счита се, че тези вируси причиняват по-тежки заболявания и засягат повече хората над 65 години”, заяви проф. д-р Нели Корсун.

Най-честото усложнение е пневмония. Затова и самолечението е абсолютно противопоказно. При грипни състояния не се препоръчват хомеопатията и бабините лекове. Не са напълно изключени, но не са и достатъчни, за да надвием грипа.

В Хасково, където заболеваемостта е сред най-високите, грипната епидемия чука на вратата. Засега я спира ученическата ваканция.

Добра хигиена, предпазна маска, много витамини са сред златните правила, които лекарите съветват да спазваме, ако искаме грипа да не ни надвие. Въпреки че най-подходящият период за имунизация е есента, вирусолозите напомнят, че все още не е твърде късно за противогрипна ваксина. Условието обаче е да сте напълно здрави.