Заради незнание или немарливост те са причинили смъртта на малкия Николай...

Смърт на още едно новородено бебе в болницата в Горна Оряховица доведе до обвинения срещу трима лекари – това съобщихме в "Календар" още снощи.

Според прокуратурата във Велико Търново две тройно съдебномедицински експертизи доказват, че лекарите Димитър Сотиров, Катя Гецова и Стефан Лазаров заради незнание или немарливост са  причинили смъртта на малкия Николай през  лятото на 2009-а година.

Жалба до прокуратурата подава майката на починалото бебе Стела Добревска. Иска да знае кой е виновен за смъртта на детето й.

Според нейния разказ тя постъпва в горнооряховската болница малко след седмия месец, изтекли й околоплодните води.

Лекарите предприемат секцио. В операционната са д-р Димитър Сотиров, който  наблюдавал бременността на Стела и д-р Стефан Лазаров.

Състоянието на бебето обаче се  влошава. Прегледано е от педиатъра д-р Катя Гецова, по късно е транспортирано до неонатологично отделение във Велико Търново. Часове  след това умира.

Две съдебномедицински експертизи потвърждават мнението на майката - тримата лекари от Горна Оряховица носят отговорност за смъртта на детето. Самите те днес отказаха коментар.

Но покрай скандала с бебето на 17-годишната Боряна миналата година разказаха своята версия за случая с детето на Стела.

На лекарите са предявени обвинения за причиняване на смърт по немарливост и незнание. Предстои да бъде внесен и обвинителен акт в съда. 

Скандалът с бебето на 17-годишната беше прехвърлен на политическата сцена и стана причина за многократни атаки срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Всъщност, случаят Горна Оряховица даде старт на последвалите СРС скандали в държавата.

В един и същи ден прокурори във Велико Търново и вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента прочетоха публично какво са си говорили лекарите от болницата в Горна Оряховица.

Петорна съдебна експертиза обаче заключи, че бебето е било родено мъртво. Затова депутати поискаха парламентарна комисия да разследва случая.

В крайна сметка комисия анти Цветанов не беше съставена, а прокуратурата оневини вътрешния министър за прочетените СРС-та.