Това заяви в студиото на „Здравей България” министърът на здравеопазването Стефан Константинов. На тяхно място ще бъдат въведени така наречените диагностично свързани групи, чрез които ще се определя колко да се плаща за всеки отделен пациент...

През 2012-а година в отделни университетски болници в страната поетапно ще отпадат клиничните пътеки. Това заяви в студиото на \"Здравей България\" министърът на здравеопазването Стефан Константинов.
На тяхно място ще бъдат въведени така наречените диагностично свързани групи, чрез които ще се определя колко да се плаща за всеки отделен пациент.


\"В Америка, както и в Европа, хората се обръщат към съвременните системи, които мерят от една страна болните със съответните им тежести, разходите на болниците, всичко това се изчислява и така се плаща на съответната болница. Онези здравни заведения, които правят по-тежки операции, получават повече пари\", каза Константинов.


По думите му, ако това се случва и у нас, лекарите ще пишат реалните диагнози на пациентите и ще могат да се следят разходите, които правят.