Заедно със Сейф Ал-Ислам и директора на разузнавателната служба са обвинени в престъпление срещу човечеството...

Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на лидера на либийския режим Муамар Кадафи, за сина му Сейф ал Ислам и за шефа на либийското разузнаване Абдула ал Сануси.

 

Обвиненията са в престъпления срещу човечеството при кървавото потушаване на националните бунтове, започнали през февруари.

 

Кадафи е вторият държавен глава след суданския президент Омар ал Башир, обявен за издирване от съда в Хага. За първи път обаче се издава международна заповед за арест на участници в текущ конфликт.

 

Главният прокурор Луис Морено-Окампо поиска заповедта за арести още през май. Морено-Окампо разглежда 69-годишния Муамар Кадафи като \"непряк извършител\" на престъпленията, а сина му Сейф ал Ислам - като \"непряк съизвършител\", за какъвто смята и Сануси - дясна ръка и зет на полковника.

 

По негово мнение \"заповедите за арест трябва да бъдат изпълнени от либийците, а не от международната общност\".

 

От НАТО коментираха, че решението на Международния наказателен съд показва още веднъж нарастващата изолация на режима на Кадафи.

 

Той и неговите привърженици трябва да разберат, че им остава все по-малко време и че в НАТО сме по-решени от всякога да продължим натиска.