Хиляди хора ще протестират срещу мерките за излизане от кризата, които предлага правителството.

Протестните действия в Гърция идват в момент, когато парламентът се готви да гласува строги бюджетни съкращения. Огромен брой хора се събраха пред Народното събрание в Атина, за да изразят несъгласието си с пакета от мерки.

Градският транспорт в Атина спря работа. Работи единствено метрото, след като служителите му решиха, да не стачкуват, за да може повече хора да се придвижат до центъра на столицата за демонстрацията. Протестът беше свикан от двата най-големи синдиката в Гърция.

Всички банки са затворени, а болниците приемат само спешни случаи. Има отложени полети, тъй като и авиодиспечерите напуснаха работните си места за два часа. Журналистите също не работят.

Служителите в големите гръцки курорти обаче не стачкуват, тъй като туристическия сезон тепърва набира сила. Въпреки това, около 200 представители на комунистическо движение се опитаха да блокират фериботите на пристанището в Пирея.

Очаква се утре гръцкият парламент да гласува пакета от бюджетни съкращения на стойност 28 милиарда евро. Приемането им е ключово изискване на Международния валутен фонд и Европейския съюз, за да отпуснат следващия транш от помощта за страната.