Любопитното е, че досега никога не са показвани събрани на едно място.

Експозиция от 24 уникални икони с изображения на Свети Николай Чудотворец от днес е изложена в Културен център Морско казино в Бургас. Откриването на изложбата съвпада с Празника на града – Никулден.

Иконите са от фонда на Националния исторически музей и представляват изключителна културна и историческа ценност. Любопитното е, че досега никога не са показвани събрани на едно място. Изложбата ще остане отворена за посещение през следващите два месеца

24 от иконите са от фонда на Националния исторически музей, и 6 от колекцията на Бургаския музей

Сред експонатите особено интересни са иконите \"Св. Николай\" от 1563 г., в която личи стилът на Критската иконографска школа и \"Св. Николай\" от 1723 г. от църквата \"Св. Атанасий\" в Бобошево, която се отличава от традиционните изображения на светеца. Акцент в експозицията са и две икони от XVI век - \"Св. Николай с житийните сцени\" и \"Св. Николай на трон\".

Особена атракция е триптих-икона в три части, реставрирана на половина. Тя е изографисана в края на 18-ти век.
 
Интересен исторически експонат представлява иконата-медальон с изображение на Св. Николай и Св. Александър Невски от 1883 г., принадлежала на генерал-лейтенант Радко Димитриев, участник в Сръбско-българската война през 1885 г.