Най-красивите в колекцията са тези, посветени на Рождество Христово...

Как се променя през времето обществото ни и как чрез позабравените картички да отправим лично послание към близките си. Това припомня уникална колекция от последните 100 години. Изложбата е дарена на музея от една от най-старите фамилии в Югозападна България - Мощанската.

 

Във времето на съвременните технологии и бързия интернет в Благоевград залагат на добрата стара традиция – да поздравим близките си за предстоящите празници с коледно-новогодишна картичка.

 

Най-красивите в колекцията са тези, посветени на Рождество Христово. Интимност, спонтанност, любов и отношение – това може да се види в различните изображения.

 

Историята на една фамилия, разказана с картички. С времето изображенията се променят. Посланията обаче остават едни – за здраве и благополучие. Може ли израсналите в съвременното общество поколения да заложат на тази позабравена традиция – изпращането на картички.

 

Хлапетата от благоевградското 11-то училище, които бяха сред първите посетители на изложбата, се заразиха от тази идея. Те бяха категорични, че сами ще изработят картички за близките си.