Българското културно-историческо наследство вече има своето запазено място в Лувъра....

Българското културно-историческо наследство вече има своето запазено място в Лувъра. Дългоочакваното споразумение за  сътрудничество с Министерството на културата вече е факт.

Бъдещето на Лувъра минава през България. С тези думи президентът на един от най-значимите музеи на планетата сложи подписа си под документа, който легитимира  сътрудничество с Министерството на културата.

Оказва се, че българи са съхранили  и запазили кореспонденцията на Наполеон Бонапарт с турския султан. Оказа се още, че контактите между Лувъра и България датира от началото на миналия век, когато френски учени са започнали разкопки край днешния Созопол. Това е една само малка част о акцентите в споразумението, което ще координира работата на департаментите „Античен\", „Византийски\", Източно-християнски\" и „Ислям\".

Предвижда се още български специалисти  в областта на археологията и музейното дело да получат допълнителна квалификация тук. 

Вън от протокола, министър Рашидов връчи на президента на Лувъра златно копие от тракийското съкровище, което той прие с удоволствие, като изрази надеждата скоро и тези безценни експонати да бъдат изложени в Париж

 Вижте повече във видеото.