Организатор на историческото събитие е южнокорейският диригент Чун Мюн-вун...

Историческо събитие в Париж. За първи път Севернокорейски оркестър изнесе концерт в Европа. Филхармонията на френското национално радио и симфоничен оркестър от комунистическата държава свириха заедно, под ръководството на южнокорейски диригент.

 

Организатор на историческото събитие е южнокорейският диригент Чун Мюн-вун, който заяви след края на концерта, че музиката е по-голяма от границите. Ставаме свидетели на исторически момент, заяви и българският цигулар Светлин Русев, солист на Филхармоничня оркестър на Радио Франс.

 

Повечето от 75-тимата севернокорейски музиканти от основания през 2009 г. оркестър, със средна възраст от 20 години, свириха за първи път заедно със западни колеги. Северна Корея продължава да е една от най-изолираните държави в света.

 

Франция не поддържа дипломатически отношения със севернокорейския режим, но в края на миналата година отвори свое бюро за сътрудничество в Пхенян, за да установи културни контакти и да извършва хуманитарна дейност в една от най-затворените държави в света.