Заради промени в наредбите, в някои аптеки са принудени да отказват лекарства

Хаос цари в отпускането на лекарства за ветераните от войните и инвалидите. Заради финансови нарушения, на някои места в страната, от юли процедурата за изплащане на медикаменти се усложнява. Така възрастни хора на по 90 години се налага да подават документи в различни служби, без да им е гарантирано, че медикаментите ще им бъдат изплатени.

9,2 хил. души са ветераните от войните и инвалидите в цялата страна. Повечето са на възраст над 90 години. Досега те получаваха безплатните си лекарства директно от аптеките. От този месец обаче се налага сами да си ги платят, а след това да подадат документи до Агенцията за социално подпомагане и да чакат разходите да им бъдат възстановени.

Д-р Тодор Анастасов, председател на Съюза на ветераните от войните на България, след месец ще навърши 90 години.

„Сега от Лозенец трябва да отида до личния си лекар на 13-та поликлиника и от там да отида в „Иван Вазов”, където е службата за социално подпомагане и да подавам всички тези документи и да чакам 14 дена парите. Дал съм 100 лева за лекаствата”, каза д-р Анастасов.

Повечето ветерани получават пенсии между 115 и 180 лева.

Аптекарите също признават, че от няколко месеци има проблем с изплащането на лекарствата на ветераните от войните.
 
„Ние апелираме установения ред от години да бъде запазен, да не се създава хаос”, каза Десислава Грозданова, управител на аптека.

„Вече започваме да отказваме лекарства, защото не е известно как ще бъдат възстановени нашите финансови средства. Безкрайно виновна се чувствам за това, което става и приемам лично нещата”, допълни Грозданова.

От агенцията за социално подпомагане ни обясниха, че в момента липсващата наредба за новия ред на изплащане все още се оформя и предстои да бъде подписана от 4 министерства – социалното, здравното, на отбраната и финансовото.

Репортер: София Стойчева