Хирурзите от „Пирогов” очакват скоро детето да раздвижи дясната си ръка, парализирана още от раждането

Уникална операция спаси дете от инвалидност. Интервенцията е направена от екип от хирурзи в „Пирогов”, начело с доц. Маргарита Кътева. Преди това родителите на момченцето обиколили десетки лекари у нас и в чужбина. Били на път да се примирят, че случаят е безнадежден, когато във виенска клиника им препоръчали наши специалисти.


Само ден след тежката операция, Иво вече е готов да играе. Очаква се скоро за първи път да раздвижи дясната си ръчичка, която е била парализирана още от раждането му.


„По време на раждане се получи родова травма или парализа на плексуса, след което той не можеше да движи дясната си ръчичка. Оттам започна нашият кошмар, защото ръката му беше абсолютно неподвижна”, обяснява майката на Иво, Пенка Дончева.


Семейството търси помощ при различни лекари. Навсякъде твърдят, че случаят е безнадежден. Във водеща австрийска болница препоръчват на родителите да потърсят помощ в „Пирогов”.  


„Разбрахме това във Виена. В София миналата година не знаеха, че съществува такъв метод. Казаха, че шанс няма. Според тях, няма какво особено да се направи”, допълва Пенка Дончева.


В България хирурзите, начело с доц. Кътева правят на Иво сложна операция.


„Когато има отпадане на функциите на някои мускули обикновено се правят две основни интервенции – да се преместят мускули, които работят да подпомогнат такива, които не работят, а другото – да се възстанови нервната тъкан”, заяви д-р Валентин Кънев от Първа травматологична клиника „Пирогов”.


Подобни операции се правят и на възрастни пациенти. Според лекарите, най-честата причина за подобни травми са катастрофи с мотоциклети. Междувременно, Иво вече се възстановява успешно.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска