Не се сбъднаха страховете от провокации, които плъзнаха в социалните мрежи

Въпреки оставката на правителството, протест и тази вечер озвучи центъра на София. Стотици се събраха на „Орлов мост” в столицата, откъдето се насочиха към площада пред Народното събрание.

Демонстрантите бяха посрещнати от служителите на органите на реда, които се подредиха зад огражденията при сградата на парламента.

За изненада обаче протестното шествие тази вечер не спря пред законодателния орган. Участниците в акцията преминаха с освирквания пред парламента и се насочиха към президентството. Периметърът около сградата на „Дондуков” 2 също е отцепен от полицията.

Обстановката около президентството беше спокойна. Не след дълго протестиращите тръгнаха по обратния маршрут – в посока езерото „Ариана”. Не е ясно дали ще поемат и в други посоки, както се случи снощи.

И тази вечер хората поискаха някой да поеме отговорност за всичко, което се е случило в държавата и то не само кабинетът „Борисов”, а и останалите правителства на прехода.

Въпреки появилите се в социалните мрежи сигнали за възможни провокации, до момента такива не е имало. Една от причините за това президентсвото да бъде включено като спирка в протестното шествие тази вечер пък станаха слуховете за възможността дъжавният глава да назначи служебен кабинет с министър-председател Симеон Дянков.
 

От президентството протестиращите отново преминаха покрай Народното събрание и стигнаха до "Орлов мост", като кръстовището беше блокирано за поредна вечер.

 

Протест имаше и в морската столица, където днешният митинг завърши с кратко шествие на част от протестиращите. Участниците не приеха решение за бъдещето на протестите в града, не успяха да изберат и инициативен комитет, който да представи исканията им пред местната и централната власт.  

Да изберем механизъм за предсрочно отзоваване на политици от държавната и местната власт чрез първи по рода си граждански референдум - това предложиха във Варна от движение "Модерна България". Подписка с такова искане вече е събрала около 10 хил. гласа, а следващата седмица стартира официално в цялата страна.

От движението предлагат отзоваването да може да се иска след първата година от мандата и вотът да е положителен. Друго предложение е политикът да остава във властта само ако събере три четвърти от гласовете, с които е бил избран.
 

Междувременно тази вечер мирният граждански протест в Русе прерасна в гражданско неподчинение. Около 200 младежи блокираха за половин час кръговото движение в града, предизвиквайки огромни задръствания, съобщи БГНЕС. Въпреки че организаторите призоваха още в началото на протеста за толерантност и ред, младежите решиха на своя глава да спрат движението в центъра на града, което остана блокирано в продължение на половин час.