Еврокомисар Кристалина Георгиева няма да е премиер, разкри Росен Плевнелиев

Служебното правителство ще бъде поставено под натиск на различни интереси, но президентът гарантира за неговата независимост и надпартийност. Това заяви държавният глава в интервю за предаването „Дикoff” в ефира на Нова.

Интервюто с Росен Плевнелиев, се превърна в своеобразно обръщение към българските граждани, в което президентът сподели за какво работи и как си представя развитието на обществено-политическата ситуация в страната в следващите дни, седмици, месеци.

Кристалина Георгиева е много достоен български комисар, който ще продължи да работи там, където е в момента, каза Плевнелиев, с което сложи кръст на едно от предположенията за поста на служебния премиер.

Според държавния глава в България трябва да търсим отговор на „5 вълшебни въпроса - кой, кога, как, къде, колко – когато им отговорим нещата стават много по-лесни”. Много често според Плевнелиев реформата цели да се избегне решението на проблема в неговата същност.

Аз съм част от народа, уважавам протестите”, така президентът обясни решението си да отиде при протестиращите. „Трябва да работим за това гражданската енергия да бъде креативна”, призова държавният глава.

„За да бъде решен един много труден проблем, той трябва да бъде посочен многократно, трябва да крещим, ако трябва ще го правя”, обеща Плевнелиев. „Хората искат да ги управляват почтени хора. Не правя оценки на никого, не влизам назад в миналото”, добави президентът.  

Росен Плевнелиев отказа да нарече провал вчерашните консултации в президентството. „Каня не личности, които представляват себе си, а такива, които представляват организации… Една личност не може да оправи тази държава. Когато институциите работят – ще се увеличат инвестициите, работните места.”

 

Държавният глава коментира още искрите, които прехвърчаха в последно време между него и управляващата партия с чиято подкрепа спечели президентската институция. „Президентът не може да се заиграва с политическа партия. Конституцията посочва, че е надпартиен. Смятам да спазвам тези правила” каза Плевнелиев, чиято реч в парламента беше бойкотирана от част от депутатите на ГЕРБ. По-рано пък самият той се беше изненадал от изненадващото решение на премиера да подаде оставка, което не било отговорно.

„В момента, когато има нестабилност, всеки трябва да даде своя дан, да преминем на етап, в който проблемите се решават… Днес се говорят много лъжи, дезинформират се хората. Важно е да се знае, че с действията си съм показал своята независимост и надпартийност”, каза президентът Плевнелиев в разговора си с журналиста Сашо Диков.

Не искам и не се боря за власт, не се боря и за пари”, категоричен беше той, „а си задавам големия въпрос за какво ни трябват те. Властта и парите са само средство… Не се боря днес или утре да спечеля битката срещу Бойко Борисов или който и да е друг”, добави държавният глава.

Цялото интервю с президента Росен Плевнелиев гледайте във видеото.