Сред исканията им е премахването на мъртвите души от избирателните списъци

Протестите в страната продължават и днес. От тази сутрин в градинката при Народното събрание има палатков лагер с плакат „Това не е протест, а процес”. Така хората от протестния формат „Орлов мост 2013” искат да затвърдят исканията си.


Създаването на палатковия лагер беше обявено в неделя, малко след като координаторите на националния протест заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще окупират Народното събрание. А те настояват парламентът да не се разпуска, за да приеме промени в изборното законодателство.


„Премахване на мъртвите души от избирателните списъци чрез предварителна регистрация за участие в изборите. Инициативните комитети да излъчват преференциални листи и така хората да определят на кое място да е даден кандидат”, обясни за Нова Ангел Славчев – координатор на националния протест.  


Сред исканията са още гражданско участие да има в централната и в районните избирателни комисии. От тази сутрин палатковият лагер на протестния формат "Орлов мост 2013" е факт. Исканията зад него са: свикване на национален референдум за Велико народно събрание, законови промени, които да гарантират гражданско участие в изборите и мораториум над изпълнителните дела на банките. Според хората пред палатките, въпреки че от началото на протестите организират солови акции, нямало никакво отцепничество и те не противоречат на координаторите на националния протест.

 

Координаторите на националния протест вече са внесли исканията си в парламента.


Повече по темата гледайте във видеото