Първото българско издание на международната инициатива “Извърви километър в нейните обувки” ще е на 9 март

Мъже, обути в женски обувки на токчета подготвят кратко шествие в центъра на София в зашита на жените, подложени на насилие и сексуален тормоз.

Става въпрос за първото българско издание на международната инициатива „Walk a mile in her shoes” („Извърви километър в нейните обувки”). Тя ще се състои на 9 март в столицата, обявиха организаторите от Българския Червен кръст, Българския хелзинкски комитет и Фондация "Ресурсен център - Билитис".

На демонстрациите, започнали през 2001 г., мъже, обути в женски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз. До момента десетки хиляди мъже по света са участвали в шествията.

На 9 март, събота, ден след Международния ден на жената, "Извърви километър в нейните обувки" тръгва в 12 ч. от "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София).

“Има една стара поговорка: “Не можеш наистина да разбереш някого, докато не повървиш една миля в неговите обувки.” Kаним мъжете да покажат солидарност, като шестват в дамски обувки по бул. “Витоша” на 9 март, подкрепяйки правата на жените и насочвайки вниманието към домашното и сексуалното насилие”, каза Стана Илиев от Българския Червен кръст.

Организаторите напомнят, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз.

Целта на инициативата е да информира за реалната ситуация в страната и за предлаганите услуги за пострадалите.

За шествието са осигурени ограничен брой женски обувки в големи размери, но организаторите призовават участниците да вземат чифт от своя приятелка/сестра/майка при възможност.