Според жител на Попина животинските отпадъци се изхвърлят в близост до къщите

Жители на силистренското село Попина изпратиха сигнал до екипа на „Здравей България” , че селото им е изправено пред екокатастрофа. Източникът на опасността е свинеферма, от която в района се изхвърлят животински отпадъци и трупове. 


Свинефермата се намира на километър от последните къщи в селото, в което живеят около 600 души. Изградена е на мястото на бивша кравеферма. В нея се отглеждат около 2000 животни. Отпадъчните продукти от производството обаче, според сигнала се изхвърлят в близките ниви и около река Дунав.


На мен ми е ясно от кого идва сигналът  - от човека, който винаги пише против нас. Той е местен земеделец, който гледа около 800 декара земя и постоянно пише до всички инстанции. В петък имахме проверка от РИОСВ. Мога да предоставя протокола за състоянието на фермата по отношение на екологичносъобразността й“, обясни пред камерата на „Здравей, България“ Николай Йорданов, собственик на свинефермата.


Екипът не беше допуснат да снима във фермата, тъй като влизането на външни лица е забранено.


Подателят на сигнала отказа да застане пред камера. Оказа се, че в момента той води съдебен спор със собственика на фермата заради земеделски земи. Хората в селото признаха, че проблем има, но се страхуват да говорят, тъй като или близките им работят в свинекомплекса, или земите им се обработват от фирмата на Йорданов.


От Екоинспекцията в Русе съобщиха, че единствената жалба, постъпила при тях, е от миналата година. При извършената проверка тогава не било установено наличие на умрели животни или опасни отпадъци. 


Експертите увериха, че ще направят още една контролна проверка, ако авторът на сигнала се свърже с тях.


Репортер: Анелия Петрова