Разпитани са 57 свидетели, извършени са три огледа и са изготвени фотоалбуми

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с трагедията в рудник "Ораново" е образувала Окръжната прокуратура в Благоевград.

 

Разследването се провежда от съвместен екип от двама прокурори и трима разследващи полицаи. До настоящия момент са разпитани 57 свидетели, извършени са три огледа на местопроизшествие и са изготвени фотоалбуми, иззети са веществени доказателства. 

 

Назначени са четири съдебно-медицински и две съдебно-химически експертизи, съобщават от прокуратурата. Изискана и приложена е по делото значителна по обем документация от Мина "Пирин", дирекция "Областна инспекция по труда" гр. Благоевград, Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

Назначена е и комплексна техническа експертиза, която е възложена на 10 лица, специалисти в областта на геологията, минното дело, минната технология, техническата безопасност, скалната механика, взривни работи, руднически крепежи и маркшайдерство. На експертите са поставени общо 18 конкретни задачи с предоставяне на материалите по делото. Срокът за представяне на заключението е 1 ноември.

 

На 16 юли тази година кално свлачище уби четирима миньори в рудник "Ораново". Две от телата бяха извадени още същия ден. За издирването на останалите двама бе предприета специализирана спасителна акция, при която бе прокопана и обходна галерия. За съжаление двамата изчезнали миньори бяха открити мъртви на 2 август. На 2 октомври стана ясно, че непроучен разлом е причина за трагедията в рудник "Ораново".