Стилът му е базиран на придвижването на африканската маймуна Патас

30-годишният японец Кеничи Ито счупи собствения си световен рекорд по маймунско бягане и запази мястото си в Книгата на Гинес.


Нестандартният лекоатлет измина 100 метра за 16 секунди и 87 стотни. Той споделя, че странните му наклонности да подражава на маймуните се появили още в детството му. А стилът, който се стреми да усъвършенства, е базиран на придвижването на африканската маймуна Патас.


„Когато бях малък, в мен се появи амбицията да усвоя някои от техните характерни черти. Преломният момент за мен бе, когато видях на живо маймуна. От този ден практикувам маймунско бягане всеки ден”, сподели Ито. 


Японецът разказва, че условията при които се е упражнявал са били меко казано тежки: 


„По улиците на града полицията ме спираше. Затова реших да се кача в планината за около месец, където да тичам на ръце и крака на спокойствие. Но още първия ден ловец ме помисли за дивеч и започна да стреля по мен”, допълва Ито. 


Дребничкият японец е уверен, че ако подобрява собствения си световен рекорд с това темпо, може би на Олимпийските игри през 2020г. в Токио ще бъде в състояние да бяга и под 10 секунди. Освен това Ито се надява бягането на четири крайници да стане някой ден официално състезание. 


„Убеден съм, че един ден всички спринтьори ще бягат с ръце и краха. Това е моята мечта”, завършва Ито.