Световната антидопингова агенция въведе строгата санкция при първо нарушение

Спиране на състезателните права за период от четири години ще бъде новото наказание за спортисти, уличени за първи път в употребата на допинг. Това реши WADA на Световната конференция за допинга в спорта, която се провежда в Йоханесбург.

 

Повече от 1000 делегати присъстваха на срещата, като след тридневно обсъждане бе решено наказанието още за първо провинение да бъде увеличено от две на четири години. 

 

Освен това бяха още по-иновативни процедури за тестване на спортистите, включително проверки на техните треньори, инструктори и други специалисти, участващи в подготовкати им. Новите правила влизат в сила от началото на 2015 г.

 

Увеличеното наказание означава и че всеки спортист, хванат със забранени вещества, пропуска следващите Олимпийски игри, независимо кога е направена проверката. 

 

"Това е един добър ден за спорта, за спортистите и за нашето бъдеще. Силно вярвам, че новите правила ще поставят на първо място идеята за чисти атлети", коментира президентът на Световната антидопингова агенция Джон Фейхи.