В Израел полиграфът се използва почти навсякъде – от съда и бизнеса до фирмите за подбор на персонал

Специалисти по детектора на лъжата от целия свят са България. Оказва се, че страната ни е една от най-привлекателните за обучение в сферата. Наши експерти преподават на служители от Израел до Нова Зеландия. Екип на „Здравей България” се срещна дори с хора от тайните служби.

 
Заради специфичната си работа в тайните служби избягват камерите и микрофоните. Тяхната дейност е на голямо разстояние от прожекторите. Въпреки това един агент от израелските тайни служби застава пред камерата на Нова телевизия. Янир Мелич от Израел заедно с още специалисти в сферата на криминoлогията и криминалната психология, пристига в  България за обучение по детектор на лъжата.  


Мелич започва да работи в израелските тайни служби още на 30 години. След пенсионирането си продължава в сферата на сигурността. Сега има своя фирма, която провежда тестове с полиграф и за правителството, и за частния сектор. Детекторът на лъжата ще се използва все повече и навсякъде, казва той.  


„Когато искаш да назначиш някого и искаш да научиш повече за него, също така, ако има спор между двама души в някоя фирма, също използваме детектора. Може и при спор между две компании. Изобщо всички случаи, в които е намесена истината или лъжата. Не можеш да уволниш някого, ако е отказал да застане на детектор на лъжата, но все пак по този начин получаваш някои отговори, защото вече не вярваш на въпросния служител”, обяснява Янир Мелич.


Все още не се е намерил човек, който да излъже детектора. Дори най-тренираните лъжци удрят на камък. Законодателството във всяка отделна държава регулира доколко и къде може да се използва полиграфът. В Израел полиграфът се използва почти навсякъде – от съда и бизнеса до фирмите за подбор на персонал.  


Повече по темата гледайте във видеото.