Вицепремиерът не вижда нужда от нови бежански центрове

Вътрешният министър Цветлин Йовчев смята, че вероятно няма да се наложи да бъдат организирани нови места за настаняване на бежанци. По думите му имиграционният поток вече е под нивата от миналата година. От МВР подозират 8 души за връзки с терористични организации, а други 40 се смятат за обществено опасни.

 

„Имаме съществено подобряване на условията и реда в местата за настаняване на бежанци”, каза вицепремиерът в предаването "Годината" на Дарик.

 

Тази година на границата са били задържани малко повече от 11 500 нелегални имигранти, разкри още министърът на вътрешните работи. 8 500 от тях търсят закрила в страната, но според Йовчев една трета нямат такова право. Той предположи, че малко над 6 000 души ще получат статут на бежанци.

 

Вицепремиерът вижда предпоставки за екстремизъм в обособяването на големи групи хора, чиято интеграция в обществото е затруднена заради липса на образование и ниска квалификация.

 

Осем души са заподозрени за връзки с терористични организации, около 40 души се смятат за опасни за обществото, защото са извършили престъпления. Те са задържани и се извеждат от страната, информира още вътрешният министър.

 

Намалихме миграционния поток, като сме под нивата от миналата година”, отчете Цветлин Йовчев и отбеляза, че полицаите по границата са разположени на всеки 100 метра, за да спират нелегалното преминаване. Той изрази надежда, че с изграждането на преградното съоръжение процесът ще се стабилизира.